de start van het centrum

De Kiemschuur en nadenken over een betekenisvol leven

 Voor mij liggen twee uitgaven van de rijksoverheid gericht op de ouder wordende Nederlander. De titels spreken voor zich: “Programma langer thuis” en “Eén tegen eenzaamheid”. Ik citeer: “doel is dat ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud kunnen worden met een goede kwaliteit van leven” Het is natuurlijk niet toevallig dat beide publicaties onze aandacht krijgt.

Wij zijn Rosa de Haan en Jort van Ast al meer dan 36 jaar een getrouwd en samenwonend stel. Nee, wij voelen ons niet oud maar zijn wel op een punt in ons leven aangekomen dat we daar over willen nadenken, visie willen ontwikkelen. Wat is de betekenis van ouder worden en hoe krijgt dat vorm. In wonen, werken en vrije tijd. Zeker nu wij de leeftijd en het gevoel hebben dat wij daar invloed op kunnen uitoefenen.

De locatie aan de Richard Jungweg, waar wij al ruim twaalf jaar wonen heeft een mooie ontwikkeling ondergaan. Van een arbeidershuisje met schuur naar een plek die steeds meer samenvalt met zijn omgeving, natuurgebied het Easterskar. Nu redden we het samen nog. We kunnen het onderhouden en blijven het aanpassen aan onze visie op wonen. Wij zijn ook reëel. Hoe lang nog? Er moet nog veel gebeuren en dat het ons gegund is om samen oud te worden. Zesduizend vierkante meter grond en een schuur die schreeuwt om renovatie. Misschien toch denken aan verkopen, verhuizen? En dan?

Onze hartsvriendin Gineke schuift aan. Al jaar en dag wordt er minimaal twee keer in de week samen gegeten. Die ontmoeting is van onschatbare waarde. Die drie hadden er vier moeten zijn, maar Gineke verloor nu twaalf jaar geleden haar man Hayo aan de gevolgen van een hartstilstand. Ook Gineke is uitgesproken over haar leven. Gesprekken gaan over wat is geweest, wat nu bij ons leeft en wat de toekomst ons brengt. Van kinderen, kleinkinderen tot dagelijks werk. Maar ook over ouder worden. Het is helder, we delen veel opvattingen over dat wat van waarde is in ons leven en het is bijna een logisch gevolg van jarenlange vriendschap dat we uitspreken dat samen oud worden op deze locatie aan de Richard Jungweg geen rare gedachte is. We gniffelen: op oudere leeftijd de woonvorm in. Er ontwikkelt zich een visie op ouder worden, wat ons bindt maar ook wat ons van elkaar onderscheidt

 De Kiemschuur is de benaming die we geven aan het project. Immers, de locatie aan de Richard Jungweg is niet alleen een plek om te wonen (volgens het bestemmingsplan: wonen- voormalig boerderij). In het bestemmingsplan is ook vast laten leggen dat de plek het predicaat: opleiding- en trainingslocatie heeft gekregen. Alles valt samen. Essentiele behoeften in een mensenleven kunnen hier worden vervult. Je veilig voelen in jezelf, samen met anderen leven, je blijven ontwikkelen, een leven lang leren en uiteindelijk betekenis geven aan het leven door een rol te vervullen, werk te verrichten, vakman of vakvrouw kunnen zijn.

De Kiemschuur wordt een plek om samen te leven. Samen onder één dak te wonen, te koken, eten, wassen, drogen, het huis verwarmen, zelfvoorzienend te zijn, je groente te verbouwen, maar ook een plek om je terug te trekken, alleen te mogen zijn.

De Kiemschuur is ook een plek om te werken en daarmee anderen te ontmoeten. Mindfulnesstrainingen, yoga lessen en een praktijk voor adem- en ontspanningstherapie. Een plek waar we aandacht willen besteden aan gezondheid, vitaliteit, duurzaamheid als het gaat over kwaliteit van leven. Maar ook een plek waar het Fryske Gea zijn rondleiding begint door het natuurgebied het Easterskar, de schoolmeester of juf een les verzorgt voordat er wordt gezocht naar kikkers en adders Het is een vergaderlocatie voor het plaatselijk belang en een plek voor collega’s uit de zorg om samen te werken.

Hoe was het ook al weer, zo mooi verwoord in het pamflet van de overheid: “doel is dat ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud kunnen worden met een goede kwaliteit van leven”

Een project wordt een centrum waar wij samen kunnen wonen, voor ons zelf kunnen zorgen, de ander kunnen ontmoeten, invulling geven aan vrije tijd en betekenis aan het leven geven door te blijven werken voor en met anderen.

Rotsterhaule juli 2018

Rosa de Haan

Gineke Sternsdorff

Jort van Ast